Nieuwe wereldrecords op de 10km en 5km in Valencia met dank aan de #WAVELIGHT.

World Record Day, een atletiekevenement in Valencia, heeft woensdag 7 oktober 2020 nieuwe wereldrecords op de 10 en 5 kilometer opgeleverd. De Oegandees Joshua Cheptegei had slechts 26 minuten en 11 seconden nodig voor de 10 kilometer, de Ethiopische Letesenbet Gidey bereikte na 14.06 de finish op de 5 kilometer.

In het wegens coronamaatregelen lege stadion in Valencia werd gebruikgemaakt van onze #WAVELIGHT technologie, wat inhoudt dat met lichten aan de binnenkant van de baan het tempo van het wereldrecord wordt aangegeven. Hierdoor hadden de atleten een visueel mikpunt.

De 24-jarige Cheptegei was zes seconden sneller dan het oude wereldrecord dat in 2005 door de Ethiopiër Kenenisa Bekele werd gelopen. In december vorig jaar dook Chaptegui ook al onder het wereldrecord op de 5 kilometer, maar dat deed hij op de betwiste Nike Zoom Vaporfly-schoenen.

De 22-jarige Gidey liep ruim vier seconden onder het oude wereldrecord op de 5 kilometer. Dat stond met 14.11 op naam van haar landgenote Tirunesh Dibaba en werd in 2008 in Olso gelopen.