#WAVELIGHT tijdens wereldrecord Diamond League-meeting in Monaco.

14 augustus 2020; Diamond League in Monaco

De Oegandese Joshua Cheptegei brak een 16-jarig wereldrecord op de 5000 meter met bijna twee seconden en klokte vrijdag 12: 35.36 in Monaco.

In een jaar dat op zijn kop werd gezet door de pandemie van het coronavirus, bewees de jonge afstandsloper dat hij nog steeds op weg is om tot de groten in de sport te behoren. Op 14 augustus liep Cheptegei een 12: 35.36 op de 5.000 meter – een gemiddelde van 4:03 per mijl – om het wereldrecord van Kenenisa Bekele in 2004 met twee seconden te verslaan. En in februari brak hij het 5K-wegrecord toen hij een 12:51 liet vallen – een volle 27 seconden sneller dan het vorige – tijdens de Monaco Run 5K.

Cheptegei liep ruim twee seconden sneller dan Bekele, een gemiddelde snelheid van zo’n 24 kilometer per uur. Daarnaast ook een (evenaring) Nederlands record van Mike Foppen (13.13.06.).

De #WAVELIGHT is een set looplichten op het binnenste deel van de track die een bepaald tempo volgt. De gewenste PACE is voortdurend in zicht waardoor de atleet tijdens de prestatie continue geïnformeerd en gemotiveerd wordt. De #WAVELIGHT biedt een hoog lichtniveau dat goed zichtbaar is voor zowel de atleet als voor het publiek in het stadion en voor televisie-uitzendingen.

“Ik denk dat Monaco een speciale plaats is, en het is een van die plaatsen waar ik het wereldrecord zou kunnen breken”, vertelde Cheptegei aan de raceorganisatoren van Diamond League. “Het kostte veel aandacht om dit jaar gemotiveerd te blijven, omdat er zoveel mensen thuis blijven, maar je moet gemotiveerd blijven. Ik pushte mezelf, ik had de juiste staf bij me, de juiste coach. Ik ben meestal ook in Europa gevestigd, maar het was echt geweldig om met mijn gezin in Oeganda te zijn. Ik zal het wereldrecord zeker vieren als ik thuiskom.”

#WATCH THIS VIDEO: #WAVELIGHT IN ACTION

5000m